Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 12 oktober 2021 @ 23:44 door Travelboy , 474 keer bekeken

België voert in navolging van de buurlanden een vliegtaks in voor passagiers – in eerste instantie op vluchten tot 500 kilometer, zoals die van KLM tussen Brussel en Amsterdam.

 

Dit heeft de federale regering van de liberale premier Alexander De Croo dinsdag bekendgemaakt, als onderdeel van de nieuwe begroting. Een ‘inscheepstaks’ noemde vicepremier Petra De Sutter het tijdens een persconferentie. “Het bestaat al in de meeste van onze buurlanden. De extra taks kan helpen om reizigers de ‘modal shift’ te laten maken naar duurzamer vormen van transport, zoals het spoor,” aldus De Sutter, die namens Groen zitting heeft in de regering van zeven partijen. Hoe hoog de heffing is en per wanneer deze zal gelden is nog niet duidelijk; de details moeten nog worden uitgewerkt.

 

In eerste instantie geldt de vertrekbelasting alleen voor vluchten tot 500 kilometer vanaf Belgische luchthavens; mogelijk rekt de Belgische regering dit later op voor alle afstanden. Binnen deze actieradius liggen Schiphol, Frankfurt en de luchthavens bij Parijs en Londen.

 

KLM is de enige luchtvaartmaatschappij die vliegt tussen Schiphol en Brussels Airport (Zaventem), over een afstand van 200 kilometer. KLM heeft recentelijk de frequentie op de route teruggebracht van vijf naar vier per dag.

 

Switch


Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en Frankrijk kennen, evenals enkele andere Europese landen, al een vorm van vliegtaksen voor vertrekkende passagiers. Pogingen om te komen tot één systeem van heffingen binnen Europa zijn tot nu toe vastgelopen.

 

De Belgische regering wil intussen de eigen burgers stimuleren meer van de trein gebruik te maken en trekt daar 250 miljoen euro voor uit. Deze modaliteitsswitch betreft niet alleen de overgang van het vliegtuig naar het de trein, Brussel streeft er tevens naar meer vracht per spoor te vervoeren. Al met al zou in 2030 het treinvervoer van en naar België moeten zijn verdubbeld. “Dit is goed voor het klimaat, goed voor de economie en goed voor de verkeersveiligheid,” zei minister van Mobiliteit Georges Gilkinet op de persconferentie.

 

bron; www.zakenreis.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.